Ravivalmennus

Kokemusta ja uudistumiskykyä

Vastuuvalmentaja Anne Takapuro suoritti raveissa ohjastajaksi oikeuttavan C-ajoluvan heti nuorena. Raviohjastajan ura ei tuolloin sen suuremmin sytyttänyt, mutta hevosten hoito ja valmentaminen voittajaksi onkin ollut jo yli 30 vuotta suuri mielenkiinnon kohde.

Annella on ollut oma talli vuodesta 2001 Jyväskylän Tikkakoskella upeiden kumpuilevien kangasmaastojen äärellä. Vuodesta 2008 eteenpäin  oman tallin toiminta muuttui harrastuksesta yritystoiminnaksi, ensin toiminta oli sivutoimista ja pian kysynnän kasvettua aloitti Anne ammattivalmentajan uran.

Anne on kouluttautunut runsaasti raviurheilun saralla, hevosenhoitajakurssin ohella on suoritettuna ravivalmentajan ammattipätevyys. Valmennuspuolen osaamisen syventämiseksi Anne on suorittanut Ravivalmennuksen C-kurssin, B-koulun sekä A-seminaarin. Näistä on saatu runsaasti arvokasta tietoa hevosen valmentamisesta siten, että hevosesta tulisi pitkäikäinen urheilija, joka tekisi työnsä mielellään.

Annen viikottaisena apuna on monesta henkilöstä koostuva tiimi, johon lukeutuvat hevosenhoitajat, ajohenkilöt, kengittäjä sekä perhe. Hevosalan harjoittelijoitakin on joukkueessa ollut useita vuosien aikana ja jatkossakin harjoittelupaikkoja voi tiedustella.

Koko tiimimme ajatus on, että hevoset hoidetaan niiden hyvinvointi huomoiden ja tuloksia pyritään tekemään hevosta kunnioittaen. 

Olosuhteet hevosten hyväksi

Tallillamme on erinomaiset olosuhteet vaihtelevaan ravivalmennukseen. Hyväpohjaisilla metsäteillä on suoria, mutkia, nousuja sekä laskuja, joissa hevoset oppivat koordinoimaan raviliikkeensä. Metsätiet pyritään pitämään sellaisessa kunnossa, että lähes ympäri vuoden niillä pystyisi ajamaan kaikentasoisia harjoitteita. Talvisin jäällä on suotuisina vuosina ollut jäärata. Killerin ravirata on vajaan puolen tunnin automatkan päässä, jossa käydään tarvittaessa rataharjoittelussa.

Hevosia valmennetaan pääsääntöisesti yhdessä muiden hevosten kanssa. Tämä on hyvin tärkeää ja kehittää hevosen luontaista kilpailuluonnetta sekä valmistaa porukassa juoksemiseen. 

Hevoset jaloittelevat päivittäin hiekkapohjaisissa tarhoissaan.  Tarhausajat ovat pitkiä, olosuhteiden salliessa hevoset saavat olla ulkona ympäri vuorokauden.  Tarhoissa on sääsuojana katoksia, joita hevoset osaavatkin hyvin hyödyntää. Laitumia pystytetään kesäisin tallin läheisyyteen. Tarhaamme hevoset pääsääntöisesti yksittäin turhien vammojen välttämiseksi, kengättömiä on sopivien kaverusten kesken yhteistarhattu.

Valmennus yksilön mukaan

Valmennusmenetelmissä olemme monipuolisia ja pyrimme hakemaan kullekin hevoselle sopivan valmennustavan, -tehot sekä -rytmin, jotta hevosen mielenkiinto työntekoon ja terveys säilyisivät mahdollisimman hyvinä.

Peruskestävyyskaudella luodaan hevosen kuntopohjaa, johon kaikki muu valmennus tukeutuu. Mäkiset valmennusmaastomme kehittävät kuin itsestään hevosillemme hyvän yleisvoimatason. Hyvän voimatason havaitsee helpoiten ravikilpailuissa hyvänä lähtönopeutena, joka antaa avaimet suotuisampaan juoksunkulkuun. Varsinaisella voimavalmennusjaksolla kasvatetaan hevosen lajivoimatasoa yksilön tarpeesta riippuen.  Vauhtikestävyysjaksolla kehitetään hapenottoakykyä sekä ravinopeutta ja liikekoordinaatioita. Kilpailuun valmistavalla jaksolla aletaan hakemaan herkistävillä harjoitteilla kilpailuvirettä. Kilpailukaudella pyritään hyviin suorituksiin raveissa, jonka jälkeen kilpailukunto ns. ajetaan alas siirtymäjaksolla mentäessä uudelle peruskestävyyskaudelle.

Harjoitteista palautumiseen annetaan hevoselle riittävästi aikaa ja ylirasittamista pyritään välttämään, jolloin hevosten terveyskin pysyy parempana.

Palautumiseen kiinnitetään huomiota hevosten vointia seuraamalla, sykkeitä mittaamalla sekä laktaatteja analysoiden. Sairautta epäiltäessä otamme verikokeet jo tallilla toimitettavaksi labraan.

Hevosten hyvinvoinnin edistäminen

Hevosten ruokinnalla on suuri merkitys hevosen suorituskykyyn sekä hyvinvointiin. Hevoset ruokitaan yksilöllisesti niiden tarpeiden mukaisesti ja hevosilla tiedossa olevat ruoka-aineallergiat huomioidaan. Heinää annostellaan viidesti ja väkirehut neljästi vuorokaudessa, joten hevosilla on evästä lähes ympäri vuorokauden ja ruoka-annokset pysyvät terveellisen kokoisina. Myös kuljetusten aikana on hevosilla on yleensä heinää tarjolla.

Tehdastekoisten väkirehujen ohella osa hevosista syö litistettyä kauraa. Hevoset saavat mash- ja muita makujuomia nestetasapainon ylläpitoon. Heinä on pääosin esikuivattua säilöheinää ja kuivaa heinää pienpaaleissa, silloin kun sitä on saatavilla. Heinä on analysoitua ja heinäerä pyritään pitämään mahdollisimman pitkään samana.

Hyvälaatuiset perusrehut kantavat pitkälle, toki hevosten yksilöllisten tarpeiden vuoksi annamme tarvittaessa erikoisravinteita ja vitamiinitäydennyksiä.

Ruokinnan ohella hevosen säännöllinen hoito ja oikeanlainen kengitys ovat tärkeitä osatekijöitä. Ammattikengittäjä työskentelee tallilla viikoittain, joten kaviot saavat huoltoa säännöllisesti. Valmennusajossa hevoset ovat yleensä terveellisessä peruskengityksessä. Kilpailuihin voidaan tehdä hevosen tarvitsemia muutoksia balanssiin, jotta saavutetaan optimaalinen liikerata kullekin hevoselle.

Oikea rasituksen, levon sekä ravinnon suhde on avainasia hevosten suorituskyvyn ylläpidossa.


Kun tarvitsee hoitaa ja kuntouttaa

Lähtökohtamme ravivalmentamisessa on eteneminen hevosen ehdoilla ja onnistuneisiin kilpailusuorituksiin pääsemisen edellytys on hevosen hyvä terveydellinen tila. Aina ei kuitenkaan pystytä välttymään hevosen rasittumiselta ja muilta terveydellisiltä ongelmilta.

Ravihevosten urheiluvaivoista on kertynyt vuosien saatossa runsaasti kokemusta. Hevosten kuntouttamisessa ovat apuvälineinä kävelykone, huippukylmä-, laser- sekä höyryhengityslaitteet. Yhteistyökumppanimme lämpökamerasta on myös ollut hyötyä ongelmakohdan paikallistamisessa.

Läheisen Laukaan Hevosklinikan palvelujen ohella käytämme mm. Tampereen Hevosklinikan sekä kiropraktikko-eläinlääkäri Jaana Tainion apuja. Lisäksi tallikäynteinä hoidetaan mm. rokotuksia ja hampaita. Hevoshieroja on käytettävissä joka viikko. Hän on ollut tärkeä osa tiimiämme jo kuuden vuoden ajan ja porukalla pohdimme hevostemme tilanteita kokonaisvaltaisesti. Osaava kengittäjä pystyy auttamaan kavio-ongelmissa. Tavanomaiset lääkitykset ja verinäytteiden otot onnistuvat henkilökunnan toimesta. Seurantaa vaativissa sairastapauksissa hevosen karsinaan tai tarhaan on mahdollista sijoittaa valvontakamera. Leikkauksesta toipuville ja muille liikuntarajotteisille hevosille on erillinen pieni sairastarha.

Ravikilpailu, se sytyttää!

Tallimme sijaitsee erinomaisesti keskellä Suomea, Jyväskylässä ja kilpailemme laajalti Helsingistä Ouluun saakka. Hevosten kilpailutus tapahtuu harkiten, jolla pyritään antamaan hevoselle riittävä aika palautumiseen kilpailusuoritusten välillä ja täten yritetään ennaltaehkäistä rasitusvammoja.

Kilpailupaikalle saavuttuamme analysoimme päivän olosuhteet, määrittelemme balanssit sekä suunnitelemme tarkemmat kilpailuvarustukset olosuhteiden ja lämmitysajojen perusteella. Valmennustiimi pohtii ennakolta eri juoksunkulkujen mahdollisuuksia ja pyrkii kertomaan ohjastajalle näkemyksensä millaisella juoksunkululla kussakin kilpailussa päästäisiin mahdollisimman hyvään lopputulokseen siten, että hevonen kilpailisi seuraavankin kerran mielellään. Toki ohjastajalle on tärkeää kertoa myös kyseessä olevan hevosen heikkoudet ja vahvuudet kilpailusuorituksen aikana. Kilpailuissa käytämme etupäässä ammattiohjastajien palveluita, harjoitusraveissa pystymme tarvittaessa ajamaan itsekin.

Startista palauttelun jälkeen hevosille annetaan riittävä jälkihoito, jotta kotimatkalle on miellyttävä lähteä.

Mitä ravivalmennusmaksu sisältää?

Valmennuspalvelussa asiakaamme saa kuukausittain maksamaansa valmennusmaksua vastaan hevoselleen:

- päivittäisen hoidon sekä terveydentilan tarkkailun 

- karsinan puhtaana - ja kunnossapidon 

- hevoskohtaisen tarhan jokapäiväiseen ulkoiluun

- kesäisin mahdollisuuden laiduntamiseen / niitettyyn tuoreeseen heinään, mikäli tämä sopii ko. hevoselle

- loimitus kelin mukaisesti sekä loimien kuivaus

- tarhasuojien pukemisen ja riisumisen niitä tarvitsevilla hevosilla

- juottamisen vähintään 4 kertaa vuorokaudessa 

- hevoskohtaisen ruokinnan suunnittelun sekä erikoisruokavalioiden huomioimisen ja erikoisrehujen tilaamisen

- väkirehuruokinnan 4 kertaa vuorokaudessa

- kuivaheinän tai esikuivatun säilöheinän, jaettuna yleensä 5:een ruokintakertaan 

- mash- ja muiden makujuomien lisäksi eleketrolyytit, rehukalkin ja suolakiven 

- valmennusteiden ylläpidon (kesäisin lanaus ja talvisin auraus) 

- valmennuksessa ja kilpailuissa tarvittavien valjaiden sekä kärryjen käytön sekä niiden toimintakuntoisuudesta huolehtimisen 

-  valmennustyön ja sen suunnittelun 

- kilpailuttamisen suunnittelun sekä kilpailuihin ilmoittamiset yms. siihen liittyvät tehtävät (ohjastajien sopimiset jne.)

- yhteydenpidon / tiedottamisen omistajalle / kimpan jäsenille

- kävelykoneen käytön siihen sopeutuville hevosille

- kengittäjän, hammasraspaajan, hierojan ja eläinlääkärin yms. sopimiset sekä heidän avustamiset 

- eläinlääkärin määräämien lääkkeiden annot hevoselle, mikäli ovat sellaisia että antaminen on mahdollista ja sallittua.


Erikseen veloitettavia palveluita / tuotteita ovat mm.

- hevosen kuljetus (kilometrien mukaisesti)

- kengitykset sekä kengitystarvikkeet (kengät, hokit, pohjalliset jne.) 

- hevoskohtaiset varusteet (mm. riimu, naru, loimet, jalkasuojat sekä päävehkeet kuolaimineen)

- eläinlääkäripalvelut ja kaikki lääkkeet (rokotukset, matolääkkeet jne.) 

- muut terveydenhoitopalvelut (hieronnat, laitehoidot, hammasraspaukset jne.) 

- hevoskohtaiset lisäravinteet ja –vitamiinit (mahanhoitotuotteet yms.)  

- ruoka-aineallergisten erikoisrehut

- hevoskohtaiset terveydenhoitotuotteet (linimentit, rasvat jne.) 

- valmentajan palkkio kilpailutuloista 

- ohjastuspalkkiot sekä muut kilpailuttamisesta aiheutuvat kulut (osallistumis- ja katosmaksut jne.)

- vakuutukset (kilpailu- ja vastuuvakuutus sekä hevosen mahd. henki- ja eläinlääkärikuluvakuutus jne.).  


Valmennussopimus on saatavissa sähköpostitse ennakkoon tutustuttavaksi.