Koulutukset
Ravivalmennuksen C-B-A-valmennuskoulutusjärjestelmä sai alkunsa 90-luvun alussa. Suomen oloihin soveltuvalle tutkitulle ja käytäntöön sovellettavalle valmennustiedolle oli tarve, kun hevosten kilpailusuoritukset eivät tuoneet toivottuja tuloksia.
Tutkijaryhmä Hartikka, Kokkola & Palolahti tekivät ison työn koulutusjärjestelmän luomisessa. Koulutusryhmän seuraava sukupolvi jatkaa tiedon jakamista, jonka hyödyistä ovat päässeet nauttimaan monet ravivalmentajat, sekä ennen muuta hevoset. Alimman C-kurssin on suorittanut jo 2300 henkeä Suomessa. Valmennuskoulutusjärjestelmää onkin kiitetty myös merkittäväksi eläinsuojeluteoksi.
Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton jäsensivuilla on luettavisssa kuusiosainen Ravihevosen valmennuksen perusteita-juttusarja, jonka teossa merkittävänä apuna toimivat ravivalmennuskouluttajat Anne Takapuro ja Pertti Hartikka. Sarja julkaistiin Hevosenomistaja-lehdissä liiton 40v-juhlavuonna 2016.
Anne on toiminut koulutusryhmän jäsenenä Suomen Hippoksen hyväksymän ravivalmennuskoulutuksen (C-kurssi, B-koulu ja A-seminaari) kouluttajana jo 15 vuoden ajan. Koulutusjärjestelmän ydinasioita ovat mm. hevosen anatomia ja fysiologia, ruokinta, lihastyö- ja aineenvaihdunta, valmennusmenetelmät ja valmennuksen ohjelmointi, hevosten terveys, veriarvot, ensiapu ja eläinlääkintä. Koko koulutuksen kruunaa hevosen kuntotestaus.
Ravihevosen kuntotestaaminen antaa arvokasta tietoa hevosen nykykunnosta kertoen viitteitä menneestä valmennuksesta sekä ohjaten tulevan valmennuksen painotuksia. Päivän kunto mitataan ratatestissä, jossa asteittain lisääntyvä happivelkainen työ tuottaa mitattavan lihashappamuuden. Rasitus- ja palautusverinäytteiden laktaatti- eli maitohappopitoisuudet auttavat kunnon analysoinnissa ja lisäksi hevosesta otetaan ennen testiä laaja verinäyte terveydentilan kartoittamiseksi.
Hevosen kuntotestaamisesta on mahdollista pyytää myös tarjous koulutuksista erillisenä tapahtumana. Tällöin hintaan lasketaan testiä varten tilatun eläinlääkärin palkkio, laboratoriokustannukset, muun testihenkilökunnan palkkiot testin suorittamisesta sekä analyysin kirjoittamisesta. Testin hintaluokka on eri osatekijöistä riippuen n. 400-500 euroa per hevonen. Testi suoritetaan hyväkuntoisella raviradalla ja ajallinen kesto on reilun tunnin.
Yksilöllisesti räätälöidyt käytännön koulutukset ja luennot onnistuvat myös tilaajan toiveen mukaisesti. Tilaajana koulutuksille on yleensä hevosalan yhdistykset/järjestöt, mutta toki yksittäinen ryhmäkin voi pyytää tarjousta haluamastaan koulutussisällöstä.