Kimpat

Omistaisinko osuuden hevosesta yhdessä muiden kanssa?

Hevosen pitämisen kulut ovat suuret, joten kimppaomistamisen isoin etu on luonnollisesti kulujen jakaminen muiden osakkaiden kanssa. Hevosen kimppaomistamisessa menot jaetaan osakkaiden osuuksien suhteessa ja tulojen osalta toimitaan kimpan sääntöjen mukaisesti. Useat kimppaosakkaamme ovat kertoneet, että hevosen elämän ja kilpailusuoritusten seuraaminen tuntuu ihan yhtä jännittävältä osuuden suuruudesta riippumatta. Suosittelemme kimppaan liittymistä suunnittelevan tutustumaan ensin huolella kimpan kirjallisiin sääntöihin, jotta kimpan toiminta on jo ennakolta pääpiirteittäin suunniteltu.

Kimppa voidaan perustaa jo ennen hevosen hankintaa, mutta yleisimmin hevonen on jo jonkun toimesta hankittu ja siitä markkinoidaan kimppaosuuksia eri foorumeissa. Kimppahevonen voi olla kimpan omistama hevosen koko elämän ajaksi tai tietyksi ajanjaksoksi (ns. kilpailuoikeus, jolloin hevonen palautuu yl. kasvattajalleen siitokseen kilpauran jälkeen) tai hevonen voi olla myös liisattuna eli vuokrattuna kimpan käyttöön ennalta sovitun pituiseksi ajanjaksoksi. Liisauksen etuna on yleensä hevosen hankinta- eli ostohinnan puuttuminen, toki vastaavasti hevosen omistajalle tilitetään hevosen ansaitsemista palkintorahoista sovitun suuruinen osuus vuokrana. Kulurakenne on sekä omistus- että liisinghevosissa pääpiirteissään sama.

Tärkeää olisi kysyä mieltä askarruttavat asiat ennen liittymistä kimpanvetäjäksi nimetyltä henkilöltä, jotta ko. kimpan toimintamalli on itselleen sopiva. Aktiivinen kimpanvetäjä on tärkeässä roolissa koko kimpan asioiden toimivassa hoidossa. Kimpanvetäjä toimii linkkinä osakkaiden sekä valmennustiimin välillä. Team Takapurolla valmennuksessa olevien hevosten osakkaille valmennustiimi informoi hevosen kuulumisia esim. kimpan whatsapp-ryhmään, jolloin kimpanvetäjän rooli painottuu talousasioiden hoitamiseen.

Kimppoissa on vaihtelevia määriä osakkaita. Pääpiirteissään ne voidaan ryhmitellä kolmeen kokoluokkaan; muutaman hengen kimpat, 10-20 osakkaan kimpat sekä suurkimpat, joissa voi olla jopa satoja osakkaita. Harkitse minkätyyppinen joukkue tuntuisi itsestäsi luontevalta sekä yhteydenpidon että kulujen osalta. Suurkimpoissa kulu jää hyvin pieneksi ja iso ihmisjoukko saattaa jäädä etäiseksi. Suurkimpoissa ns. edustajisto hoitaa päätöksenteot riviosakkaiden puolesta. Tavanomaisin kimppa on noin 10 hengen porukka, jolloin kimpan jäsenet tutustuvat toisiinsa helpommin ja kimpan asioista kommunikoinnin kynnys laskee ja osakkaalla on mahdollisuus vaikuttaa mielipiteellään hevoseen liittyvissä kysymyksissä. Muutaman hengen kimpoissa kulut ovat suuremmat osakasta kohden, mutta myöskin mahdollinen tuotto on suurempi hyvän hevosen osuessa kohdalle. Team Takapuron kimpat ovat yleensä keskikokoisia tai pieniä kimppoja eri suuruisilla kokoonpanoilla.

Hevosen arjen ja kilpailujen seuraaminen tuo kimpan osakkaille sisältöä hevosharrastukseensa. Kimpan osakkaan oma aktiivisuus on suoraan verrannollinen elämyksen sisältöön. Aktiiviset kimpan osakkat tuovat koko kimpalle lisäarvoa ylläpitäessään hyvähenkistä keskustelua ryhmässään ja kun kimpan henki on asiallinen, on ikävistäkin asioista helpompi yhdessä keskustella ja päästä parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun ilman kiistelyjä. Rohkaisemme siis osakkaita aktivoitumaan, jolloin kimpanvetäjän sekä valmennustiiminkin on helpompi saada käsitystä millaisia asioita juuri tämän tietyn kimpan osakkaat kaipaavat.

Team Takapuron kimppojen osakkaiden tallivierailut sekä matkat valmennustiimin kanssa raveihin ovat koko kimppaomistamisen suola. Tallivierailulla osakas näkee miten hevoset viettävät arkeaan ja miten valmennustiimi ruokkii ja huoltaa hevosia. Osakkailla on sovitusti mahdollista osallistua hevosten valmennustapahtumiin omien aikataulujensa ja mielenkiintonsa mukaisesti. Ravipäivät ovat usein se kaikista jännittävin osuus hevosenomistajuutta ja osakkaat pääsevät kilpalutapahtuman keskiöön varikolle valmennustiimin kanssa, jossa voi aistia ravipäivän ilot ja surut. Mikäli osakas ei pääse paikanpäälle raveihin, on valmennustiimillä tavoite pitää osakkaat ajantasalla kilpailujen aikaisista tapahtumista viestein töidensä salliessa.

Haluan hevosenomistajaksi, mitä se kustantaa?

Esimerkissä on liisinghevonen, joka kilpailee säännöllisesti n. pari kertaa kuukaudessa. Hevosen ostohintaa ei ole koska hevosen omistusoikeus ei muutu, mutta omistaja voi halutessaan vaatia hevosensa vakuuttamista ennen hevosen luovuttamista kimpan käyttöön. Kimpan perustamisvaiheessa on järkevää tehdä kimpan tilille pesämuna, jolloin osakas liittymisvaiheessa tallettaa kimpan tilille sovitun suuruisen summan ns. puskurirahastoon osuutensa suuruuden suhteessa. Jos kimppa haluaa tilille 1000e puskurin, niin 10% osakas tallettaa kimppaan liittyessään kimpan tilille 100e.

Kulurakenne koostuu hevosen pitämiseen liittyvistä menoista, joista suurin kuluerä on yleensä valmennusmaksu. Valmennusmaksu jakautuu osakkaiden kesken osuutensa suuruuden suhteessa, samoin hevosesta aiheutuvat kilpailuttamis- ja muut kulut. Team Takapurolla valmennuksessa olevan starttihevosen kimpan osakkaan kuukausikustannus on yleensä 150 - 160e / 10%, toki hevoskohtaisia vaihteluita on mahdollista olla riippuen mm. hevosen terveydentilasta, kilpailutiheydestä sekä hevosen ansaintakyvystä. Tavoite on budjetoida kimpan talous siten, ettei rahan lisäkeräyksiä olisi tarve osakkailta tehdä usein. Team Takapuron perustamissa ja vetämissä liisingkimpoissa Team Takapuro kantaa vastuun ylimenevistä kuluista, jolloin osakkaiden kuukausikustannus on kiinteä ja se ei ylity, ellei osakkaiden kanssa ole jostain poikkeustilanteesta sovittu.

Kun hevonen pystyy ansaitsemaan palkintorahoja, niin ne tallettuvat kimpan tilille. Kimppa tilittää liisinghevosen omistajalle hänelle sopimuksen mukaisen osuutensa vuokrana hevosesta. Joku omistaja saattaa antaa hevosensa kimpan käyttöön jopa ilman vaatimusta palkinto-osuudesta, mutta yleisimmin hevosesta maksetaan omistajalle palkinnoista 20-30% hevosen voittosummasta. Omistajan kanssa on tehty hevosen vuokraamisesta liisingsopimus, johon kimppaan liittyvän kannattaa myös tutustua. Hevosen palkintorahoista kustannetaan hevosen menoja, mm. kengityksiä, lääkityksiä, kuljetuksia, kilpailukuluja yms. Mikäli hevonen osoittautuisi hyvin palkintoja tienaavaksi, kimppa voi sopia maksuvapaista kuukausista tai malttaa odottaa kimpan päättymiseen ennen loppurahojen jakamista osakkaille osuuksiensa suhteessa.

Yksi tärkeimmistä asioista on selvittää ennen kimppaan liittymistä miten osakas pääsee irtautumaan kimpasta, mikäli semmoinen tarve ilmenee. Samoin hevosenpitämisen lopettamisesta olisi hyvä tehdä suuntaviivat jo hyvissä ajoin, mielellään kimpan perustamisen yhteydessä, jotta jokaisella osakkaalla on tiedossa miten toimitaan joskus yllättävissäkin tilanteissa, kun pitää tehdä nopeita päätöksiä. Kimpan osakkaat voivat tarvittaessa ja halutessaan järjestää tapaamisia keskenään tai valmennustiimin kera sekä pitää kokouksia sekä fyysisesti että etänä.

Mikä hevonen olisi minun?

Jos kimppaomistajuus tuntuisi sinun jutulta, niin ota yhteyttä. Katsotaan mitä osuuksia on tarjolla tai hankitaanko jopa kokonaan uusi hevonen perustettavalle kimpalle.
 
Hevosenomistaja,jos harkitset asiallisen kilpahevosesi liisaamista hyviin käsiin, niin otamme tarjouksia vastaan.